Memandangkan Dyan adalah penggemar korean
chicken memang taksub naw naw ngan korean chicken ni so why not Dyan share
resepi korean chicken untuk korang yang suka foodhunting korean chicken ni
khenn.. sebab dah banyak tempat Dyan pi, so far hanya 2 tempat yang Dyan ghase
dia punya korean chicken bebetul menjadik but still tak puas makann rasa tak cukup
so harini kita try satu resepi korean chicken yang Dyan study yang agak lain
dari resepi yang kita dah biasa tengok. Kalau sedap habaq kalau tak sedap diam
hahahah okay tak., kalau tak sedap bagitahu okaii manatahu kita boleh adjust ingredients mana yang patut. Tak salah try and error kan??
Bahan-bahan :
Perapan
ayam :
5-6 ketul ayam bersaiz kecil sederhana
Baking powder
Bahan
sos :
Cuka
Minyak bijan
Serbuk cili
Hot sauce
Madu
Serbuk paprika
Apple cider vinegar(cuka epal)
Garam
Bahan
hiasan (optional) :
Bijan (sangai)
Daun bawang (yang dihiris)
Cara-cara :
Ayam
1. Cuci ayam dan celup di dalam baking powder,
gaul sebati
2. Bakar ayam pada suhu 180 selama 30minit
Sos
1. Tumis minyak biasa dan campurkan dengan
sedikit cuka, minyak bijan, srbuk cili, hot sauce, madu, serbuk paprika, cuka
epal dan sedikit garam
2. Twist rasa, tahap kepedasan dan bahan
mengikut citarasa dan lidah kome
3. Boleh masukkan ayam yang telah dibakar dan
gaul dengan ayam ketika sos masih di atas kuali atau curahkan sos di atas ayam ketika
ayam sudah dikeluarkan dari oven
4. Taburkan bijan yang telah disangai dan
taburan hirisan daun bawang bagi menambah selera dan tekstur hidangan
No comments:
Post a Comment