Bahan-bahan :
Perapan
ayam
Ayam 5-6 ketul bersaiz besar
Setengah sudu serbuk ketumbar
Setengah sudu serbuk jintan manis
Sesudu serbuk cili
Sesudu serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
Sedikit perasa MAGGI cukup rasa (optional)
Bahan memasak
3 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
Cili kering/cili besar (yang dikisar)
Serai 2 batang (diketuk)
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Perasa MAGGI cukup rasa
2 biji cili besar (dihiris nipis)
Garam
Gula
Sebiji tomato (dihiris 8)
Cara-cara :
1. Perap ayam dengan semua bahan perapan dan
goreng sehingga masak kemudian angkat dan toskan
2. Tumis semua bahan yang dikisar dan masukkan
serai
3. Masukkan ayam dan gaul sebati
4. Taburkan serbuk lada hitam dan lada sulah
mengikut selera kepedasan
5. Masukkan perasa Maggi, garam dan gula
secukup rasa
6. Biarkan ayam masak dan taburkan tomato dan
cili besar yang telah dipotong. Boleh tambah hirisan daun bawang bagi hidangan
yang lebih menarik
No comments:
Post a Comment